Moving People

Misschien ben je ze wel tegengekomen, een van de tienduizenden miniatuurbeeldjes van vluchtelingen. Op bankjes in het park, op stations, bij haltes, op verkeersborden, bij stoplichten, in vensterbanken, in winkelcentra, in kantoorgebieden: overal zijn ze verschenen.

Moving People is een guerrilla street art project dat op artistieke wijze aandacht vraagt voor vluchtelingen wereldwijd, met als doel meer begrip en solidariteit te creëren ten opzichte van vluchtelingen.

Voor dit project zijn wij benaderd door Power of Art House. Wij hebben 8 mensen ingescanned en 3d beeldjes van deze mensen gemaakt. Mensen die ooit zelf hebben moeten vluchten. Deze mensen stonden model voor het maken van hun eigen 3D beeldje van 10 cm groot. De thema’s, herinneringen, gebeurtenissen en gevoelens die in hun verhalen naar voren komen, zijn visueel vertaald in hun pose.

Van de 3d prints zijn mallen gemaakt. In samenwerking met sociale werkplaats Pantar zijn er meer dan tienduizend beeldjes geproduceerd en met de hand beschilderd. Op de kleding van het beeldje staat een url die verwijst naar de website movingpeople.nu. Deze website zal binnenkort online komen en vormt het visuele platform waar de indringende en verrassende verhalen achter de beeldjes samenkomen.

Moving People is een street art project om je stem en betrokkenheid op een creatieve manier te tonen en te delen met anderen. Ontdek je zelf een beeldje in de stad? Dan mag je die ook meenemen en verplaatsen, zodat het verhaal van de vluchteling ook op een andere plek verteld wordt. Hiermee fungeren de beeldjes als reizende storytellers en komen ze op meer plekken dan waar ze oorspronkelijk waren neergezet. Op movingpeople.nu krijg je daarnaast de mogelijkheid om beeldmateriaal en links naar de beeldjes te delen via je eigen social media of die van Power of Art House, middels #MovingPeople.