Een petit 3D printje voor de Jopie Parlevliet Show

 

Een producent van Endemol benaderde ons onlangs met de vraag of wij de nieuwste presentatrice van RTL 4 wilden inscannen en 3d printen. Het ging om Jopie Parlevliet, het alter ego van Richard Groenendijk. De Rotterdamse Jopie Parlevliet presenteert vanaf zaterdag 30 mei wekelijks een zaterdagavond talkshow, zij bedankt de gasten die bij haar langskomen in de show met een mini beeldje van zichzelf. Uiteraard waren wij meteen enthousiast over deze opdracht.

We ontvingen Richard Groenendijk samen met visagiste en producent in onze studio en zagen met eigen ogen de complete metamorfose van Richard naar een Rotterdamse suikertante. Daarna kon Jopie in onze foto scanner gaan staan. Onze scanner maakt in korter dan een seconde 120 foto’s rondom de persoon. We hebben een aantal verschillende scans van Jopie Parlevliet gemaakt zodat we uit de verschillende scan de beste pose konden kiezen. Bij Jopie kon de make-up er weer af en wij gingen aan de slag met de nabewerking van de scans.
Na een paar dagen heeft Richard Groenendijk samen met de productie de beste scan uitgezocht.

Deze scan is naar de professionele full color 3d printer gestuurd. Deze printer print in met poeder-composiet (zandsteen). Het opbouwen van het beeldje vindt plaats per laag van 0,1 mm waarbij een combinatie van inkjet inkt en binder (lijm) selectief met het poeder een verbinding aangaat. Dit houdt in dat de stukken waar geen binder wordt neergelegd nog los liggen na het printproces en dienen als ondersteuning voor het beeldje. Na het printen, wat een paar uur duurt, worden de beeldjes stuk voor stuk gestofzuigd en vervolgens gaan de beeldjes in een fixeer badje. Daarna moeten de beeldjes nog 24 uur drogen.

Na 3 weken hebben we een grote doos met 3d beeldjes persoonlijk afgeleverd bij de studio’s van Endemol en hebben daar meteen de eerste uitzending bijgewoond van de Jopie Parlevliet Show. Ontzettend gelachen daar!