3D Printen in het kort

Met een 3d printer wordt een object laagje voor laagje opgebouwd. De laagjes zijn ultradun, ze kunnen van 0,1 tot zelfs wel 0,05 millimeter zijn. Om deze reden duurt het printen lang. Het duurt minstens 10 uur voordat een beeldje van 17 cm hoog geprint is.

Bij de printtechtniek die wij gebruiken is de ‘inkt’ die de printer gebruikt plastic. Het plastic is een draad van ongeveer 1,75 mm dat op een klos gewikkeld zit. Wij gebruiken voor onze printjes PLA plastic (Polymelkzuur).

PLA is biologisch afbreekbaar plastic gemaakt van plantaardige grondstoffen zoals maïszetmeel of suikerriet hierdoor wordt het ook wel het “groene” plastic genoemd. Het wordt ook veel gebruikt als verpakking van bijvoorbeeld voedingsproducten. Maar je kan er dus ook mee 3d printen. Doordat PLA op lage temperatuur smelt en traag smelt, is het goed te vormen. Ook krimpt PLA niet na afkoelen waardoor vervorming van het 3d object na afkoeling achterwege blijft. Het voordeel (voor ons vooral) is dat er tijdens het printen geen schadelijke stoffen vrijkomen. Je krijgt met pla ook meer detail in de print en het ziet er glanzend en glad uit. Het nadeel is dat het bij hete temperaturen bijvoorbeeld zomers in een hete auto kan vervormen.

Wij hebben de volgende kleuren in ons assortiment; wit, zilver, lichtblauw, donkerblauw, roze, paars, rood, bruin, glow in the dark groen, glow in the dark blauw, lichtgroen, donkergroen, oranje, geel, zwart en goud en kunnen het verder in elke kleur paintbrushen.